Noi înșelătorii pe internet, în contextul revoluției AI. Cum sunt păcăliți oamenii cu ajutorul inteligenței artificiale 

de: Ana Anițoiu
10 08. 2023

Au apărut noi înșelătorii în mediul online, în contextul revoluției AI. Specialiștii în securitate cibernetică au avertizat că este necesar ca toți utilizatorii de internet să fie și mai precauți decât până acum, deoarece hackerii au început să folosească inteligența artificială pentru a reuși să-i păcălească.

Metoda ”Accidentul”, actualizată cu AI

De exemplu, metoda ”Accidentul” a fost actualizată cu AI. Cu ajutorul inteligenței artificiale, numeroase instrumente online ieftine pot transforma un fișier audio într-o replică a unei voci, permițând unui escroc să-l facă să ”citească” orice script i s-ar pune în față.

Escrocii își iau exemplele de voce de pe YouTube, din podcasturi, reclame, videoclipuri TikTok, ori de pe Instagram sau Facebook. Astfel, specialiștii în securitate cibernetică le recomandă tuturor să verifice mesajele decât să intre în panică.

În general, prin metoda ”Accidentul”, persoane de bună-credință, alese după diferite criterii, sunt păcălite telefonic să trimită sume de bani sub pretextul unor vătămări suferite de rude apropiate care au nevoie urgentă de fonduri pentru spitalizare sau alte nevoi imediate.

Altă metodă de înșelătorie cu AI

O altă metodă de înșelătorie cu AI implică trimiterea unui e-mail. Aparent, acesta este de la un avocat dintr-o societate de avocatură americană, care le explică victimelor faptul că au folosit în site-ul lor o anumită imagine fără aprobarea clientului său.

De asemenea, așa-zisul avocat cere introducerea unui link pe site spre imaginea în cauză. Acesta amenință că în cazul în care nu se întâmplă acest lucru în cinci zile de la trimiterea e-mailului, destinatarul mesajului va face obiectul unui caz instrumentat conform DMCA (Digital Millennium Copyright Act din SUA) – un fel de legea dreptului de autor din România, potrivit avocatnet.ro.

Într-o astfel de situație, utilizatorilor de internet le est recomandat să caute în tabloul avocaților din statul american respectiv numele avocatului în cauză. Poate fi căutat domeniul ”avocaților” în cauză pe internet, pentru a afla dacă și alți oameni au reclamat astfel de mesaje.

În general, nu este recomandată accesarea link-urilor unde se spune că ar fi găzduită imaginea preluată fără aprobare până când nu se dovedește că este sau nu vorba despre o înșelătorie. În plus, nu strică niciodată apelarea la cineva care se pricepe în astfel de cazuri.